Vinter - nej tak!

Det kan mærkes på mit humør, at det for alvor er blevet vinter. Jeg har meget svært ved at motivere mig selv og humøret er i det hele taget rimeligt lavt. For at modvirke den kedelige tendens har jeg forsøgt at lægge min døgnrytme om, så jeg i det mindste er vågen alle dages lyse timer.

Heldigvis er der masser af ting, man kan lave i vinterperioden, som ikke lige har den vilde prioritet på de lange dejlige sommeraftener. Denne vinter drejer disse aktiviteter sig om computerspil, YouTube og skak for mit vedkommende. Derudover har jeg et par sideinteresser, såsom intelligens og videnskab. Det der interesserer mig er, hvad disse begreb indeholder og hvad vi kan bruge det til.

Computerspil
StarCraft 2 er udkommet for ikke specielt lang tid siden. Jeg finder det meget fascinerende, men er virkelig dårlig til at spille det. Derfor bliver det mest til single player mod computeren, selvom det godt kan blive lidt kedeligt i længden.

Gennem en lang periode spillede jeg sygt meget World of Warcraft (WoW) og måtte simpelthen tage en kold tyrker fra det. Det kunne meget hurtigt kræve 4-5 timer hver dag og det er åbenlyst ikke godt for noget. Det var nok det sociale element ved spillet, jeg godt kunne lide, men det faldt lidt fra hinanden, da der blev for stor spredning i spillernes evner og dedikation. Nu stener jeg mest rundt alene og løser småopgaver, i stedet for at sidde foran TVet. Til december kommer den nye udgave af WoW (Cataclysm) og jeg regner med lige at checke det ud.

YouTube
Den stille tidsdræber. Man skal lige se et sjovt lille klip og så forsvandt der 5 timer og en god nats søvn. Systemet med at YouTube tilbyder andre klip, man måske vil kunne lide, virker fantastisk. Rammer man én god ting er man fanget. Det er ligesom med saltstænger og chips. Tager men bare en, kan man ikke stoppe igen. Min ynglings kanal er ”HuskyStarcraft”. Det er en gut, der kommenterer StarCraft 2 kampe på højt plan med fuld indlevelse. Derudover kan jeg også godt lide kanalen ”barelypolitical”, som nok mere kan betegnes som komedie end satire.

Skak
Dette efterår besluttede jeg mig til at tage skakken op igen. Jeg spillede en del tilbage i gymnasietiden, men fik aldrig over 1550 i rating. For at kunne sætte det i perspektiv, så er der i øjeblikket ca. 4600 rangerede spillere i Danmark. 1550 i rating placerer en omkring nummer 2275. Mit mål er at blive mesterspiller, hvilket betyder, at jeg skal over 1900 i rating (top 900) og jeg ligger i øjeblikket på nøjagtigt 1624 i rating. Der er meget lang vej igen, men jeg er sikker på jeg når det før eller siden Smile

Andre interesser
Gennem en længere årrække har jeg interesseret mig for intelligens. Hvad er det for noget? Kan det måles og kan vi bruge disse resultater til noget i praksis? Hvilke styrker/svagheder har de forskellige teorier? Samspil mellem individ og samfund? Formål med special skoling af højt begavede børn?

Alt i alt et uhyggeligt tungt emne med meget forskellige holdninger og meninger, hvilket er med til at gøre det meget interessant.

Det sidste emne jeg har fattet interesse for, er kampen mellem videnskab og intelligent design (kreationisme). Helt overordnet handler det om livets oprindelse og forståelsen deraf. Videnskaben mener, at det er evolutionen, der er det bedste bud og intelligent design folkene mener, at der er en ”intelligent skaber” bag livet. Kontroversen opstår i det intelligent design folkene mener at deres teori er videnskab og derfor bør undervises i skolen i science class i USA (bare rolig - ikke i Danmark) på lige fod med Darwins evolutions teori. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg synes, at det er helt gak at kalde intelligent design for videnskab, da det mangler mange ting der gør videnskab til videnskab. For at noget kan være en videnskabelig teori, skal den bl.a. kunne testes og falsificeres.

For eksempel kunne jeg fremsætte en teori om, at alle svaner er hvide. Jeg bygger denne teori på, at alle de svaner jeg har set, rent faktisk er hvide. Derudover kender jeg ikke nogen, som har set andet end hvide svaner, så min videnskabelige teori er rimeligt underbygget. Den kan modbevises/falsificeres ved, at en kommer og viser mig en sort svane og så bliver jeg nødt til at forkaste eller ændre min teori.

Lad os nu fremsætte en teori om at der var en intelligent skaber, der skabte jorden og livet derpå, så fx dinosaurer og mennesker levede på samme tid. Derudover var denne skaber så smart at ligge en masse misinformation ud, så alt hvad der modbeviser denne teori, er plantet af denne skaber for at snyde os. I sagens natur er der ingen test, man kan udføre, som kan falsificere denne teori og derfor er det simpelthen ikke en videnskabelig teori.

Jeg har med stor fornøjelse fulgt kanal ”Thunderf00t” på YouTube. Han er en videnskabsmand efter mit hoved.

Her følger et par referencer hvis du er interesseret:

Expelled: No Intelligence Allowed [IMDB] [Wiki] [YouTube]
En af de mest hovedrystende film jeg nogen sinde har set. Den skal forestille at vise videnskab og intelligent design fra begge sider, men den er så biased, at man næsten ikke kan tro det. Filmen kan ses i mindre bidder på YouTube.

Kitzmiller v. Dover Area School District [Doku]
En retsag fra USA hvor et school board tillod, at intelligent design måtte undervises på lige fod med Darwins evolutions teori i science class. Se referencen til en 112 minutters lang dokumentar.

Nu vil jeg tage mig sammen og få spillet lidt poker.

Skriv en kommentar
Mazter81, tir, 23/11/2010 - 12:32

Jeg er helt enig. Vinter, nej tak - med mindre det er så koldt at sneen ikke smelter til sjap. Det er så koldt med våde tæer når man cykler.

Jeg er i øvrigt helt enig med dig i dine betragtnigner omkring intelligent design - men det er bare ikke værd at bruge tid på IMO, da de fleste tilhængere alligevel ikke er modtagelige for sund fornuft og jo altid kan fortælle, at hvis der eksisterer en bagmand, så kan han også sagtens få det til at se ud som om han ikke er bagmand - og det kan man jo dybest set heller ikke argumentere mod. Ergo har de jo ret ud fra deres point of view, og så er det jo klart at det skal tages med som videnskab Puzzled

Ps. Jeg har i øvrigt set en sort svane (og en grå, men den var vidst nok bare beskidt), så du må fortsætte med at brygge på din teori Wink

Sir Hardtrance, søn, 28/11/2010 - 00:46

Der findes sorte svaner og der er jagttid på dem i 2011 sæsonen.